ZAKAJ PLAČUJEŠ NOGOMET ZA SVOJEGA OTROKA?

Avtor: Jožek Špilak

 

Starši nenazadnje vložijo enormne količine časa, denarja in čustvene energije, da otrokom omogočijo udejstvovanje v športu in možnost za uspeh v panogi, ki jo trenirajo. Prava časa in denarja pa pogosto ni dovolj na razpolago, zato nekateri starši gledajo na svoje mlade športnike kot investicijo. Da bi videli, zakaj je dobro, da se vaš otrok udejstvuje v športu lepo prikaže sledeča zgodba.

En starš vpraša drugega: Zakaj zapraviš toliko časa in denarja za treninge in tekmovanja za svojega otroka?

V odgovor dobi sledeče: Moram ti nekaj priznati – ne plačujem zato, da bi moj otrok postal nogometaš.

Prvi starš zopet: Zakaj torej plačuješ, če ne zato, da bi tvoj otrok postal nogometas?Drugi starš pa odvrne: Plačam za trenutke, ko je moj otrok tako utrujen, da si želi odnehati, a vendar ne odneha. Plačam za priložnost, da moj otrok razvije doživljenjska prijateljstva.

 


Plačam za priložnost, ki jo ima otrok, da se od dobrih trenerjev nauči ne le tehnike, vendar tudi življenjskih lekcij. Plačam, da se moj otrok nauči discipline.

Plačam, da se nauči sprostiti med socialnimi interakcijami, da bo ponosen, pomagal ostalim, da bo vljuden in spoštljiv član ekipe. Plačam, da se nauči živeti z razočaranji, ko mu nekaj ne uspe ali ne zmaga; ko naredi napako pri stvari, ki jo je že tisočkrat vadil, zato da se vrne z dvignjeno glavo in vadi še naprej. Plačam, da se nauči dosegati cilje.

Plačam, da se moj otrok nauči, da uspeh ne pride čez noč, temveč je plod neštetih ur truda; da je učenje dolgotrajen proces. Plačam, da je moj otrok na igrišču, namesto da zahaja v težave z napačno družbo....lahko bi nadaljeval v neskončnost, a na kratko ti odgovorim takole, ne plačam zato, da moj otrok trenira, plačam za priložnosti, ki mu jih nogomet ponudi, da se razvije kot oseba in ima od tega koristi do konca svojega življenja, da pomaga ostalim in spoštuje njihovo individualnost.Resnično verjamem, da je to izjemna investicija. To je moja zapuščina zanj in za družbo. - Anonimni avtor

Vir: www.facebook.com/www.nkdobrovce.si

Booking.com

Komentarji

 • Gregor
  27. 12. 2018 ob 15:12

  Lepo napisano. To je poanta vsega...

 • Matej
  3. 2. 2020 ob 15:15

  Točno tako...

 • Maks
  6. 2. 2020 ob 15:50

  Tudi sam sem otroke pošiljal na nogomet, pa ni bilo zainteresiranosti, pa je šel v glasbeno, pa hči k angleščini, na ples, v glasbeno.... Vse to se je obrestovalo, da so se otroci vključevali v družabno življenje. Žal sin ni nogometaš, kar sem želel, pa s tem nisem prav nič prizadet.

Napiši svoje mnenje