Dajte vašim igralcem povratno informacijo

 

 

 

Zlasti pri mlajših starostnih skupinah je pomembno, da dajete vašim igralcem povratne informacije o njihovi uspešnosti.

Tako se otroci počutijo spoštovane na eni strani in prav tako spoznajo svoje prednosti in slabosti ter jih poskušajo izboljšati. Trener ima različne načine, da daje igralcem povratne informacije.

Določite čas za sestanke s svojimi igralci

Čas je dragocen! Tudi za trenerja! Vendar je smiselno, da se pogovori s svojimi igralci v rednih časovnih presledkih in v mirnem okolju.

Primerno je, da se trener vsakih šest mesecev sestane skupaj z igralcem in njegovimi starši, da pojasni njegovo stanje. Trener v tem pogovoru pove igralcu in staršem njegovo mnenje o prednosti in slabosti nogometaša na igrišču in njegovem delu na treningih.

Igralec in njegovi starši lahko razložijo nogometnemu trenerju o šolski uspehih, počutju na treningu in osebnem počutja ter o posebnostih.

V prvem srečanju je mogoče oblikovati tudi cilje, ki jih bomo poskušali doseči do naslednjič. Tako se lahko na naslednjem sestanku neposredno sklicujemo na sporazumom med igralcem in trenerjem in ocenjujemo uspešnost.

Pomemben je tudi pisni zapis pogovora, tako da trener ne pozabi ničesar do naslednjega sestanka.

Ker je v ekipi vedno preko 10 igralcev je potrebno dodeliti tudi čas pogovora npr. največ od 15 do 20 minut na sestanek.

Uporabljajmo pozitivne povratne informacije

Niso samo sestanki namenjani, da igralcem podamo povratne informacije. Če je trener med treniranje ali igranjem opazil nekaj, kar bi lahko igralcu koristilu, ga lahko včasih pozovete na stran in se pogovori z njim. Še posebej lahko dobre ali slabe strani rešite v tem kratkem pogovoru. Na splošno ta izmenjava poteka brez staršev. Če trener še vedno želi podrobnejše informacije, pa je smiselno, da se posvetujete s starši.

Stalno razmišljanje po tekmi

"Po tekmi je pred tekmo!" Mladi hitro pozabijo, kaj se je zgodilo na tekmi. Po koncu tekme so z mislimi že na drugi tekmi. Pri tem so pozabili pomembne vidike igre. Zato je smiselno, da da trener poudarek na treningu po tekmi spet tekmi, ki so jo odigrali. Kaj si delal dobro? Kaj je bilo narobe? So bile kakšne posebnosti? So se igralci obnašajo dobro?

Verjetno se pojavi v sezoni tudi tekma, ki jo je mogoče kdo snemal. Tedaj lahko igralce povabimo v razgovor, ki ponuja igralcem spet zelo drugačen pogled na njihovo uspešnost v igri in njihovo gibanje na tekmi.

Najbolj brano