Si želite, da bi vaš otrok postal vrhunski nogometaš?


Otroci so najsrečnejši, ko se lahko igrajo. Nogomet je iz vidika otrok, prav tako le igra. Vsaj tako bi ga morali dojemati. Ste se kot starši mladega nogometaša že poigravali z mislijo, da bi vaš otrok postal vrhunski nogometaš?

 

Tudi, če si to želite, v tem ni nič slabega. Tudi, če si to želi vaš otrok, to ne pomeni, da ti ni mogoče. Pogosto rečemo, da je v nogometu vse mogoče. To je tudi miselnost, ki jo moramo kot trenerji vcepljati mladim nogometašem. Vsak trening mora biti na najvišjem možnem nivoju.

Nikoli ne vemo. Lahko pa se prav v vaših vrstah skriva nov Kevin Kampl ali Andraž Šporar. V tistih najmlajših kategorijah cicibanov se pogosto pojavijo otroci, ki prav izstopajo. Vse lepo in prav, ampak to še ne pomeni, da bodo prav ti otroci vrhunski nogometaši. Njihova prednost pogosto izvira iz biološkega razvoja otrok, ki privede tudi do zelo velikih razlik med vrstniki.Kaj pa starši? Recimo, da vaš otrok močno izstopa v kategorijah U7 in U9. Kaj narediti? Narediti nič seveda ni pravilen odgovor. Če ga opazi kakšna večja nogometna šola, je takoj čas za razmislek o prihodnosti. Da ne bo pomote, govora je o nogometni prihodnosti. In tu naj vodilno vlogo odigra vaš otrok.

Nogometne ambicije staršev so bolezen, ki razžira otroški nogomet. Je nekakšen tumor, ki ne dovoli otrokom, da se igrajo in zabavajo. Otroka nikoli ne silite v vrhunski nogomet. Kaj to pomeni? Preprosto. To pomeni, da če se dobro počuti pri vaškem klubu, ga pustite naj igra nogomet in predvsem, naj je otrok.

Razni dodatni treningi in nestrokovno domače izpopolnjevanje lahko naredijo več škode kot koristi. Zadosti je, da si z otrokom podajate žogo ali mu kot vratar delate družbo na dvorišču ali bližnjem igrišču. Vrhunski šport in otroci ne gresta skupaj.

Če se vam zdi, da otrok kaj zamuja in bi moral preiti na višji nivo, je vaša naloga, da se z njim le pogovarjajte. Otroci pogosti sanjarijo, da igrajo na svetovnem prvenstvu ali Ligi prvakov. Naj le sanjarijo in seveda naj le verjamejo. Zakaj pa ne? V nogometu je vse mogoče!

Starši morate svoje otroke le podpirati. To je dovolj. Če komu uspe postati vrhunski nogometaš, je to odlično. Ampak ne pozabite. Pod do najvišjega nivoja je trnova, težka in pogosto neprehodna. Ne silite otroka na to pot. Lahko mu jo le pokažete in mogoče jo prehodi. Vedno mu stojte ob strani. Nogomet je igra. Vrhunski šport pa je na žalost vse, le igra ne.

 

 

 

 

Booking.com

Komentarji

  • luka
    12. 5. 2019 ob 19:50

    veeeeew

Napiši svoje mnenje