"Navijaj športno, ne moti otrok!"

 

Pred vami imate nekaj iztočnic, kako navijati športno, da ne boste motili vaših otrok.

 
Pustite trenerju, da trenira
To vključuje motivacijo; psihično pripravo vašega otroka za trening, tekmo; kritiko po tekmi; določanje ciljev, kar se tiče nogometa; dodatnega »treniranja« z vaše strani itd.
Delo nogometnega trenerja ste zaupali nogometnemu klubu. Če ima igralec preveč trenerjev, je zavajajoče za njega in njegov napredek.
 
Podprite vaš klub
Sodelujte, ko vas klub rabi. Bodite prostovoljec. Pomagajte z fundraisingom (zbiranjem sredstev); podpirajte klub v javnosti kar se tiče lepe besede do kluba, igralcev, trenerjev itd.

 
Ste največji navijač vašega otroka
Podprite svojega otroka brezpogojno. Ne umaknite ljubezni, tudi ko vašemu otroku gre slabo. Naj se vašemu otroku nikoli ni treba truditi za zmago, da dobi vašo ljubezen.
 
Podprite in navijate za vse udeležence v ekipi
Spodbujajte timsko delo. Sotekmovalci vašega otroka niso sovražniki! Če igra vaš otrok z nekom, ki igrajo bolje kot vaš otrok, se zavedajte, da ima vaš otrok čudovito priložnost, da se nauči nekaj več.
 
Ne podkupujte in se ponujajte spodbud
Vaša naloga ni, da motivirate. Pustite to trenerju. »Podkupnine« bodo odvrnile vašega otroka, da bi se pravilno usmeril v praksi in v igralnih situacijah.


 
Spodbujajte svojega otroka, da se pogovarja s trenerjem
Če ima vaš otrok težave na treningu ali tekmi, ali pa ne more izvesti vajo itd, ga spodbujajte, da se pogovori s trenerjem. Ta "pogovor" lahko zelo koristi otroku, da postane časten igralec in predvsem človek. S tem se začne otrok postavljati za sebe in prevzemati odgovornost.
 
Kažite, da razumete kaj pomeni ustrezno vedenje med igro
Ne pozabite, da je na kocki med tekmo samospoštovanje in uspešnosti igre vašega otroka.  Podpirajte in navijajte primerno! Da bo lahko vaš otrok izvedel element, gib po svojih najboljših močeh, se mora osredotočiti na dele igre, ki jih je mogoče nadzorovati (njegove sposobnosti, pozicioniranje, sprejemanja odločitev, spretnost, agresivnost in vse ostalo, kar igra ponuja). Če se otrok začne osredotočati na tisto, kar ne more nadzorovati (stanje ob igrišču, sodnik, vreme, nasprotnik, rezultat), otrok ne bo igral po njegovih sposobnostih. Če sliši veliko ljudi, ki mu govorijo, kaj storiti, ali se derejo na sodnika, bo otrok preusmeril svojo pozornost stran od naloge, ki bi jo moral opraviti.
 
Spremljajte raven stresa vašega otroka doma
Bodite pozorni in se prepričajte pri otroku, da se v svojem življenju učinkovito spopada s stresom iz različnih dejavnosti.
 
Pomagajte vašemu otroku obdržati svoje prednostne naloge
Pomagajte vašemu otroku ohraniti osredotočenost na šolskem delu, odnose in drugih stvari v življenju neposredno ob nogometu. Tudi, če se je vaš otrok je zavezala k nogometu, mu pomagajte izpolniti svojo obveznost do ekipe.
 
Test resničnosti
Če je vaš otrok prišel iz igrišča, ko je njegova ekipa izgubila in je vaš otrok igral po svojih najboljših močeh, mu pomagajte, da vidi to kot "zmago". Spomnite ga, da se mora osredotoči na "proces" in ne na trenutni "rezultat".
 


Ustvarjajte pozitivno in zabavno vzdušje
To je tisto, kar bomo poskušali narediti! Potrudili se boste, da boste spodbujali  svojega otroka, da bo presegel »cono udobja« in se bo izboljšal kot igralec in kot oseba. Poskušali boste to storiti v okoljih, ki so hkrati zabavna in ki mu predstavljajo izziv.
 
Že v naprej se veselimo tega procesa in upamo, da se nam boste pridružili!

 

Booking.com

Komentarji

  • mitja
    4. 2. 2019 ob 9:38

    Spoštovani, velikokrat tudi trenerji ne razložijo otrokom svojih odločitev. Potem pa so otroci zelo zmedeni. Mislim, da bi morali imeti trenerji tudi kakšno izobraževanje s področja komunikacije z otroci. Lep dan še naprej.

Napiši svoje mnenje