Na kaj moramo biti pozorni, ko treniramo otroke nogomet

 

Če treniramo otroke nogomet, je naša naloga več kot le učenje otrok, kako udarjati, sprejemati, podajati žogo, preigravanje nasprotnika in postavljanje ter obnašanje otrok na igrišču v taktičnem smislu.

Treniranje otrok, še posebej v otroškem času zajema veliko odgovornost, saj ste v položaju, ko si morate zagotoviti zaupanje staršev, da boste skrbeli za njihovega otroka. Zato mora imeti trener nogometa več vrst veščin.
 
Pozitivna komunikacija

Trener mora biti sposoben komunicirati z igralci, starši, drugimi trenerji, vodstvom kluba, nogometnimi funkcionarji, učitelji itd. Primerna pozitivna komunikacija omogoča trenerju, da lažje prebije led, hitreje spozna, kje so težave. S tem lahko najboljše skrbi za otrokov napredek.
 
Učenje nogometnih začetkov

Ko učimo otroke nogomet je zelo pomembno, da se zavemo, da je samo igra in da poskrbimo, za otroško veselje. Zato moramo poskrbeti in pomagati vsem igralcem, da dosežejo največ kar lahko, se pravi, da je trening produktiven, hkrati pa mora biti zabaven. 

To lahko dosežemo, če vadimo čim več vaj v obliki iger, tekmovanj. Zelo pomembno je tudi neprestano izobraževanje in izpopolnjevanje na področju nogometa, kot vseh sorodnih znanj, ki jih lahko uporabimo (ostali športi, psihologija, sociologija, vodenje, komunikacija, medicina, kineziologija itd).
 
Učenje nogometnih pravil

Otrokom moramo predstaviti nogometna pravila. Veliko pravil je lahko na začetku za otroka težavnih,  vendar se lahko preko vaj in iger otroci hitro naučijo.
 
Usmerjanje igralcev na igrišču

Za čas tekme je potrebno, da se igralce postavi na igrišče in se jim poda navodila kdo, kje, kaj in kako. Tu se je odvisno od starostne skupine potrebno odločati (ali igrajo vsak določen čas, ali na rezultat), kdo in kako dolgo bo igral, kje bo igral, kakšna bo postavitev.

Pri manjših selekcijah ne sme biti cilj zmaga za vsako ceno, ampak da otroci probajo tisto, kar se izvaja na treningih.

Pomagati igralcem za bodo zdravi

Mladi igralci se morajo zavedati, da je zdrav življenjski slog še kako pomemben, če želijo postati nogometaši. Dostikrat, ko smo šli kam na turnirje, sem videl otroke, ki imajo s seboj več sladkarij, kot opreme za nogomet.

Mojim igralcem poskušam razložiti, da to ni zdravo za njih s tem pa jih držati na »povodcu«, da je boljše, da vzamejo s seboj navadno vodo in sadje. Moram priznati, da otroci naredijo tu pa tam kakšen prekršek, ampak se vedno bolj navajajo na zdrav način prehranjevanja.
 

Pomagati otrokom razvijati vedenje
 
Vedenje je v veliki meri prirojeno in največ vedenjski oblik prinesejo od doma. Ampak pri otrocih moramo vseeno poskušati razvijati veščine kot so želja po učenju, pomagati sočloveku, biti pošteni, spoštovanje do drugih in prevzemanje odgovornosti.

Zelo pomembno je, da ko jih učimo, se tudi sami tako obnašamo. Učiti jih moramo tudi, da se morajo vedno truditi, kljub temu, če jim kdaj pa kdaj ne uspe.
 
Zagotoviti varno okolje

Nogomet ima veliko nevarnosti v določenih primerih. Trenerji nosimo zato veliko odgovornost. Vsaka igra, trening lahko prinese poškodbe, zato je zelo pomembno, da poskrbimo za varnost. Otrokom in staršem moramo povedati, kakšno opremo naj ima otrok na treningu in tekmi (ščitniki itd).

Pomembno je tudi, da jasno določimo pravila obnašanja na igrišču in ob igrišču. Skrbimo, da imamo otroke ves čas na vidiku. Zelo dobro je, da imamo tudi v bližini prvo pomoč, ki jo lahko porabimo za manjše poškodbe.

Napiši svoje mnenje