Na kaj bodite starši pozorni, ko igra vaš otrok

 

Ste bili kdaj pozorni na govorico telesa svojega otroka medtem, ko je igral tekmo. Reakcije otrok so pogosto spontane, a s pozornim opazovanjem lahko razberemo marsikaj. Pogovori z otrokom, ki jih imamo na temo nogometa naj vključujejo tudi reakcije, ki jih otrok kaže med samo igro.

Ali se igralec po izgubljeni žogi vrača v obrambo ali dviguje roke in išče napake v drugih? Seveda je idealno, da otrok reagira kot v prvem primeru, ampak temu ni vedno tako in zaradi tega otroke ni potrebno obsojati. Potrebno si je le vzeti čas in se čim več pogovarjati.


Mladega igralca je potrebno povprašati kako se počuti v takšnih trenutkih in zakaj recimo po svoji ali soigralčevi napaki zastane in tako odreagira. Ne pozabimo, da so takšne reakcije lahko zelo burne in negativno usmerjene proti soigralcem.

Nekateri manj talentirani igralci bi razen trenerja in staršev radi zadovoljili še tiste najboljše igralce v ekipi. Čisto naravno je, da tudi v svojih soigralcih otroci iščejo vzornike. Kaj pa če so ti vzorniki nesramni in se obnašajo kor razvajeni zvezdniki?

Trener je v takšnih primerih pogosto brez prave moči. S pogovorom lahko reši marsikaj, a pogosto ne more v nedogled trpeti igralca, ki z neprimernim obnašanjem škoduje ekipi in vzdušju v kolektivu. Starši ste tisti, ki lahko stvari dejansko spremenite. Mladim športnikom je potrebno razložiti, da niso vsi soigralci enako talentirani. Športno obnašanje pa naj je temelj nogometne igre.

Če vidite, da se vaš otrok obnaša, kot nekakšen zvezdnik imate problem. Verjemite, da takšne stvari in obnašanje ni za podcenjevati. Dogaja se celo, da nekateri starši sploh niso pozorni na ne-športno obnašanje svojih otrok in jim tako dajejo potuho. Sramotno je, ko starši kritizirajo ostale otroke, če ti nogometno zaostajajo glede na njihovega.

Ko boste starši naredili svojo domačo nalogo in z otroki problematizirali takšno vedenje bomo komaj mi trenerji imeli realno možnost, da kaj spremenimo v tej smeri. Pogosto se dogaja, da zaradi izpadov nekaterih igralcev trpi celotna ekipa in trenerji smo pogosto brez moči, saj nekateri otroci niti ne razumejo kaj delajo narobe.

Starši rabimo vas, pomagajte nam in pomagajte svojim otrokom. Otroci si želijo le igrati in njihova reakcija pogosto ne izraža njihovega mišljenja. Nogomet je le igra in razumevanje v sami igri je ključ do uspeha.

Za svoje cilje se je potrebno boriti in ne odnehati in vzroke za poraze iskati v drugih. Tako v življenju, kot v nogometu. Nauki, ki jih prejmejo mladi nogometaši, so lahko zelo pomembni tudi kasneje v življenju.

 

Napiši svoje mnenje