Vaš otrok je pomemben, a najpomembnejša je ekipa

 

Starši, ki ste obiskovalci otroških nogometnih tekem ste tam, da vidite igrati svojega otroka. Lahko bi rekli, da ste tam le zaradi njega. Kljub temi pa je potrebno, da navijate in držite pesti za vse otroke. Navijajte tudi za otroke nasprotne ekipe. Zakaj? Ker je to otroški nogomet in zmagovalec res ni pomemben.

Bodite pozorni na to kako se vaš otrok obnaša na igrišču. Kakšne odnose goji do svojih soigralcev in trenerja. Verjemite, da je to zelo pomembno. Če vidite, da je obnašanje vašega otroka v nasprotju s pravili Fair play-a se je potrebno z otrokom pogovoriti.

Iz otrok ne delajte nogometnih zveznikov in jih ne spodbujajte k razmišljanju, da je nogometna tekma namenjena le njim. Namenjena je vsem udeležencem. Predvsem pa je namenjena ekipni igri in ekipnemu razmišljanju.

Če se bo otrok zavedal bistva ekipnega duha, si bo preko nogometa lažje pridobil dosti prijateljev. Ne le prijateljev, ampak tistih pravih prijateljev.

Individualna kvaliteta v nogometu pogosto odloča. Pogosto je to dodana vrednost, ki zmaguje tekme in daje podlago za uspešne rezultate. Prav iz tega pa moramo izhajati. Rezultat pri otrocih ni pomemben. Važno je druženje in vzpostavitev razumevanja med seboj ter učenje nogometnih veščin.

 

Otroci kaj hitro vzpostavijo določeno hierarhijo v ekipi

Otrokom ni potrebno na dolgo in široko razlagati, da je nekdo bolj nadarjen in je večja možnost, da bo s svojimi potezami prinesel zmago. Večji problem je, da trenerji zaradi rezultatov igro prilagajajo le peščici bolj nadarjenih in zapostavljajo ostale igralce.


Če je med tistimi bolj nadarjenimi vaš otrok ste lahko zelo ponosni. In kaj je vaša naloga? Preprosto. Kdaj pa kdaj se z otrokom pogovorite in ga povprašajte kako se počuti v ekipi in kakšna je njegova vloga. Če boste iz njegovih odgovorov razbrali, da se obnaša vzvišeno je nekaj narobe.

Smiselno bi bilo, da ga podučite, da mora po vsaki tekmi biti hvaležen soigralcem in to tudi vedno pokazati.

Ekipa naj je na prvem mestu in otrok to ne sme nikoli pozabiti. Seveda v tem ni potrebno pretiravati, to je lahko proces, ki lahko traja tudi več let. Prav tako pa moramo zelo paziti, da z nasveti ne posegamo v območje, ki je namenjeno nasvetom in navodilom trenerja.

Bistvo tega zapisa je preprosto in življenjsko. Otrok si mora v skupini pridobiti spoštovanje v skupini predvsem zaradi človeških kvalitet, ki jih mora negovati skupaj predvsem s starši.

Spoštovanje in zaupanje med mladimi soigralci pa vodi v prijateljstva in poglabljanje odnosov. In predvsem ti odnosi so veliko bolj pomembni kot zmage na nogometni zelenici.

Po drugi strani pa bodo zmage prišle same od sebe kot posledica dobrega ekipnega duha in dobrih medsebojnih odnosov.


 

Booking.com

Komentarji

  • Jelka na snegu
    16. 11. 2017 ob 17:53

    Zanimivo. Moj otrok je star 9 let in nam je trener rekel, da bodo samo najboljši igrali, drugi pa lahko zgolj trenirajo. Je to spodbujanje k ekipnemu sodelovanju?

Napiši svoje mnenje