Otroški nogomet naj je zabava, ne bremePogosto se dogaja, da otroci zapuščajo nogomet. Seveda za to obstaja veliko razlogov in različnih dejavnikov, ki vplivajo na to. Pogosto trenerji nimamo možnosti, da preprečimo osip nekaterih mladih nogometašev.

Obstaja pa en vidik na katerega morajo biti pozorni vsi trenerji in starši. Nogomet je za otroke zabava in nima smisla, da že v kategorijah cicibanov uvedemo preveč oster režim treninga. Tudi starši delajo napake, da od svojih pet ali šest letnikov pričakujejo, da bodo zrasli v zvezdnike svetovnega kova.

Veliko trenerjev sestavlja treninge, ki so preveč naporni v fizičnem in psihološkem smislu. Ali na kratko povedano, treningi so dolgočasni in odbijajoči za mlade nogometaše. Vsekakor morajo treningi biti strokovni in kvalitetni, a otrokom ne smemo kratiti veselja, ki ga čutijo ob igranju nogometa.

Prav tekme so za najmlajše nogometaše posebna doživetja. Nekateri otroci so zadovoljni in srečni že, če so zgolj na igrišču in naredijo nekaj uspešnih podaj ali kakšno posredovanje. Zaradi (pre) ambicioznih staršev in trenerjev pa se uspešnost pogosto meri skozi dosežene gole in zmage.

Nihče nima pravice, da otrokom vsiljuje miselnost, da je tekmo potrebno zmagati. Pogosto se tudi igra prilagaja najboljšemu posamezniku, ki je prav tako podvržen pritisku, da mora dosegati zadetke. Posledično se lahko celo zgodi, da ne zaupa soigralcem in si ustvari še večje breme saj si želi situacije reševati individualno.

Vse skupaj lahko privede do problema, da nogomet cicibanom več ni zabaven. Do prenasičenja lahko pride tudi kasneje v puberteti ali v kadetskih in mladinskih selekcijah. Potem pa se sprašujemo zakaj je določen talentiran igralec raje kjerkoli drugje, le na treningu ne.

Otroku je lahko zelo hitro vsega dovolj. Lahko pa se vse skupaj nabira in izbruhne kasneje. Zato je zelo pomembna komunikacija v trikotniku trener – otrok – starš. Zmaga ni pomembna, pomembna je le želja po zmagi in tekmovanju. Še bolj pa je pomembna zabava, saj na dolgi rok prinaša nogometaše, ki radi trenirajo in tako tudi napredujejo.

Napiši svoje mnenje