10 stavkov, ki jih ne povejte svojemu otroku

 

1. Naredil-a bom vse za tebe

Zakaj ne morete narediti vsega za vašega otroka? Prvič, ker to ni res, ker enostavno ne morete. Drugič, s tem posledično hočete prenesti svoje neuresničene želje in s tem posledično tudi nezadovoljstvo na otroka. Brad M. Reedy avtor knjigeThe Journey of the Heroic Parent: Your Childs Struggle & The Road Home

 

2. Naredil-a si dobro, ampak lahko bi...

"Ko komplimentu takoj sledi" ampak ", se bo otrok osredotočil na negativno namesto na pozitivno. Tako se  vsa pozitivna samozavest in motivacija, pridobljena iz kompleta izgubi pojasnjuje Adelle Cadieux, pediatrični psiholog

 

3. Jezen-a sem zaradi tebe

"Naloga staršev je, da ostanete mirni, ne glede na to, kaj se zgodi. V jezi in razočaranju ponavadi povemo stvari, za katere obžalujemo, pojasnjuje Timothy Gunn, licenčni klinični psiholog

 

4. Takoj prenehaj jokati

"Pomembno je, da otrokom dovolite jokati in pokazati svoja čustva in frustracije" "Pomembno je, da otrokom dovolite jokati in pokazati svoja čustva in frustracije. Morajo vedeti, da bo v življenju srečen, žalosten, jezen ali karkoli. Richard Peterson, podpredsednik izobraževanja Kiddie Academy.

 

5. Ne sekiraj se, ni pomembno

Tudi če vam nekaj ni pomembno, lahko vašemu otroku veliko pomeni. Ne samo, da so vznemirjeni zaradi prvotne težave, ampak se sramujejo nad tem pravi Rebecca Schrag Hershberg, direktorica šole za zgodnje otroštvo pri Ramapu za otroke in ustanoviteljica malih hišnih klicev.

 

6. Umiri se

Če bi se lahko, bi se! Zelo težko je "priti" do otroka ko je razočaran.  Namesto tega je najbolje, da ostanete mirni, bodite potrpežljivi, do trenutka, ko se otrok umiri sam pravi Denise Daniels, strokovnjakinja za starševstvo in razvoj otrok ter izumiteljica Moodstersov.

 

7. Dobro si/je

"Kaj je lahko videti kot majhna stvar za vas - strgane hlače, zlomljen svinčnik, izgubljene igrače - je velika stvar za vašega otroka.
Po besedah Daniels bi morali vzeti resno tudi malo stvar zelo resno.

 

8. Len-a si

Otroci niso leni. Pogosto je temeljni razlog, zakaj ne morejo izpolniti zahtevanega, kar se je od njih zahteva preveč.  S to izjavo starši napadejo otrokovo samozavest. In sprijaznimo se, nihče od nas ni vedno motiviran za delo pravi Stacy Haynes, otrokška psihologinja.

 

9. 100 krat sem ti že povedal-a

"Če želite to storiti, morate premisliti o svoji komunikacijski strategiji. Negodovanje ne deluje; Otroci zelo selektivno poslušajo in vas bodo poslušali, če se jih boste dotaknili. Namesto tega poskusite spraševati odprta vprašanja, da pridete do njihovega zanimanja, pravi Daniels.

 

10. Že si velik-a, kako te je lahko strah

"Vsi otroci se prestrašijo, ne glede na starost," pravi Daniels. "Če jim to rečete, imajo otroci občutek, kot da jih jih ne poslušate in ne poznate.«

 

 

Komentarji

  • Anica
    16. 10. 2017 ob 7:21

    Kaj pa trenerji? Oni lahko povejo otroku kar želijo?

  • Huda
    17. 10. 2017 ob 7:47

    @Anica dobra, primer sem imela v soboto, ko se je trener neprestano drl: kaj to delate :)))

Napiši svoje mnenje