Na nogometni tekmi otrok spodbujajte vse otroke!

 Starši greste na nogometno tekmo zato, da bi videli svojega otroka igati. Lahko bi rekli, da ste tam le zaradi njega. Kljub temu pa je potrebno, da navijate in držite pesti za vse otroke. Navijajte tudi za otroke nasprotne ekipe. Zakaj? Ker je to otroški nogomet in zmagovalec res ni pomemben.

 

Otroci se pri nogometu prvič srečujejo s pojmi kot so prijateljstvo, sodelovanje, spoštovanje, disciplina, solidarnost itd.

Iz otrok ni potrebno, da delate nogometne zveznike. Otroci so prišli na tekmo zgolj, da bi se igrali. V današnjem času je marsikateremu otroku vzeta njegova pravica do igre.

Če se bo otrok zavedal bistva ekipnega duha, si bo preko nogometa lažje pridobil dosti prijateljev. Ne le prijateljev, ampak prave prijatelje.


Otrokom ni potrebno na dolgo in široko razlagati, da je nekdo bolj nadarjen in je večja možnost, da bo s svojimi potezami prinesel zmago.


 

Individualna kvaliteta v nogometu pogosto odloča. Pogosto je to dodana vrednost, ki zmaguje tekme in daje podlago za uspešne rezultate. Ampak otroci se morajo navaditi tudi na sodelovanje.

Če je med tistimi bolj nadarjenimi vaš otrok ste lahko zelo ponosni. In kaj je vaša naloga? Preprosto. Kdaj pa kdaj se z otrokom pogovorite in ga povprašajte kako se počuti v ekipi in kakšna je njegova vloga. Če boste iz njegovih odgovorov razbrali, da se obnaša vzvišeno je nekaj narobe.

Smiselno bi bilo, da ga podučite, da mora po vsaki tekmi biti hvaležen soigralcem in to tudi vedno pokazati.

Ekipa naj je na prvem mestu in otrok to ne sme nikoli pozabiti. Seveda v tem ni potrebno pretiravati, to je lahko proces, ki lahko traja tudi več let. Prav tako pa moramo zelo paziti, da z nasveti ne posegamo v območje, ki je namenjeno nasvetom in navodilom trenerja.


Otrok si mora v skupini pridobiti spoštovanje v skupini predvsem zaradi človeških kvalitet, ki jih mora negovati skupaj predvsem s starši.

Spoštovanje in zaupanje med mladimi soigralci pa vodi v prijateljstva in poglabljanje odnosov. In predvsem ti odnosi so veliko bolj pomembni kot zmage na nogometni zelenici.


Vir: Marko Pintarič