Danes ne smeš na trening!

 


Ko otroka pripeljete v nogometni klub, se zavestno odločite, da bo vaš otrok začel prevzemati odogovornost. Vsi nogometni trenerji se zavedamo, da je šolska izobrazba pomembna, ampak odločitev, da bo vaš otrok del nogometne družine, prinaša s seboj tudi določeno odgovornost od otroka in tudi vas.

 

 

Tudi delo z otroki pri nogometu ima svoj proces. Otroci se na začetku soočijo s kar nekaj »težavami«. In ko se boste naslednjič odločali, ali otroka kaznovati tako, da ga ne boste peljali na nogometni trening imejte pred seboj sledeče, da mu raje kot nogomet vzamite televizor, tablice, mobilne telefone itd.. Tu bi pa rad zgolj nanizal nekaj stavkov, zakaj je pa boljše, da kljub težavam doma, v šoli, gre na nogometni trening.

 

 

 

1. Niso več sami pri igri

 

Treniranje nogometa je organizirana vadba, kjer so otroci podvrženi režimu, ki zahteva delovnost, poslušnost in disciplino.
Gibalna aktivnost pri otrocih spodbuja večjo sposobnost koncentracije in otroci si lažje zapomnijo novo snov ter lažje sledijo pouku v šoli.

 

Otrok, ko prič vstopi na nogometno igrišče pod nadzorom kluba, trenerja, je tudi prvič soočen s šokom, ker je sam na igrišču, kjer ga pazi druga oseba. Na igrišču so tudi drugi otroci, ki so v podobnem položaju kot on. Na drugi strani je nogometni trener, ki ga poskuša »učiti« kako naj se igra nogomet.

 

 

 

2. Starši jim ne morejo pomagajo pri težavah

 

Če se boste vtikali v njegovo zgodbo, bo otrok s časom pregorel ali izgubil zanimanje za dejavnost. Če ga želite podpirati, ga morate pustiti, da se razvija kot športnik in član ekipe ter s tem razvija svojo identiteto. Če ste preveč vpleteni v njegov razvoj boste to zgolj le ovirali.

 

Otroci se morajo naučiti, da igrajo za svoje sotekmovalce in njihovega trenerja, ne pa za starše. Ko ste prisotni, bo otrok seveda igral za starše - da zmaga in pokaže kaj ve.
Morate spodbuditi in omogočiti otroku, da se ne osredotoči na zmago, vašo pohvalo, ampak da si pridobijo spoštovanje od soigralcev in trenerja skozi njihov osebni razvoj.

 

 

 

3. Dobijo naloge, ki jih morajo sami in s pomočjo soigralcev premagati

 

Otrok, se od nogometnih trenerjev nauči ne le tehnike, vendar tudi življenjskih lekcij.
Nauči se sprostiti med socialnimi interakcijami, da bo ponosen, pomagal ostalim, da bo vljuden in spoštljiv član ekipe. Vedel bo živeti z razočaranji, ko mu nekaj ne uspe ali ne zmaga; ko bo naredil napako pri stvari, ki jo je že tisočkrat vadil, zato da se vrne z dvignjeno glavo in vadil še naprej. Z drugimi besedami, naučil se bo dosegati cilje.

 

 

 

4. Morajo redno obiskovati treninge

 

Kot nogometni trener nimamo pravice se vpletati v vzgojo in aktivnosti otrok, ki niso povezane z nogometom.

Razporejanje prostega časa otrok je v veliki meri odvisna od staršev. Če otrok opravi nogometni trening, mu to vzame dve uri nekajkrat na teden. Po nekakšni logiki bi mu moralo ostati več kot dovolj časa za izpolnjevanje šolskih obveznosti.

 

Otroci danes imajo veliko aktivnosti izven šole. Pogosto se zgodi, da otrok poleg nogometa obiskuje še glasbeno šolo, judo, verouk, tečaj angleškega jezika in še kaj bi se našlo. Ker je po navadi nogomet tisti, ki stane starša najmanj denarja, se zgodi se, da otrok manjka kakšen trening, a tedenske odsotnosti zaradi šolskih obveznosti ne koristijo nikomur. Postavlja se tudi vprašanje ali je smiselno otroka kaznovati s tem, da mu prepovemo obisk treninga. Razen prej naštetih stvari, gibanje tudi vpliva na razvoj kosti, sklepov, mišic in motoričnih sposobnosti in spretnosti.

 

Nogometni trenerji smo na tem področju pristranski. Želimo imeli vse otroke na treningu ter delati kvalitetno in strokovno. Veliko pozornost namenjamo tudi redu in disciplini. Težimo k zdravemu načinu življenja, ki je osnova za uspešno športno udejstvovanje.

 

 

 

Komentarji

 • mama
  19. 9. 2017 ob 16:33

  Prvo so ocene in potem izvenšolske dejavnosti.

 • zofa
  20. 9. 2017 ob 13:22

  To nista samo dve uri časa ampak krepko več, ker trening traja uro in pol, tu se prišteje še tuširanje in oblačenje ter pot do in z treninga, pa smo takoj na treh debelih urah , včasih celo več. Gledano takole, če otrok iz šole pride najhitreje ob 14h in he trening ob 16h , vmes naredi nalogo in si pripravi torbo za naslednji dan.,Ko pride domov iz treninga je ura vsaj 7 zvečer. Kdaj se torej uči? Včasih je potrebno šolske obveznosti pač postaviti pred trening.

 • Trener
  20. 9. 2017 ob 22:37

  Vse je stvar organizacije. Kako lahko velika večina otrok ob treniranju dosega tudi odlične šolske uspehe? Ko starši začnejo otroka kaznovati z neprihodi ba treninge mu delajo levjo uslugo.... Do konca osnovne šole še gre, v srednji pa doživijo upor. Šola in šport z roko v roki!!! Lahko rečem, da je v naši članski ekipi 80% študentov, ki od svoje rane mladosti trenirajo nogomet in so pri tem imeli vso podporo staršev!!!

 • Cvetka
  21. 9. 2017 ob 9:30

  Hitro sem ugotovila, ko vzamem otroku nogomet tisti čas sploh ni uporabljen za učenje ali delanje nalog ampak za čisto xy početje. Še najbolj deluje grožnja v smislu "ne greš na nogomet" in s tem povzročitev zunanje motivacije hihi

Napiši svoje mnenje