Kaj narediti, da otroka ne bo strah na tekmi?


V mlajših kategorijah je pri otrocih zelo pogosto prisoten strah, predvsem strah pred neuspehom.

Strah je čustvo, s katerim se posameznik odziva, če zazna  groženost ali grožnjo ogroženosti. Strah velja za prilagojen odziv, če se pojavlja na primernem mestu in ob primernem času.

Vsi otroci preživljajo obdobja strahov. Strahovi so normalen pojav. Z njimi si otroci pomagajo skozi različne razvojne težave.

Z razvojem prihaja do spremembe v intenzivnosti, številu in vsebini strahov. S starostjo se otrokovo okolje razširja, zato prihaja v stik z vedno večdražljaji, ki lahko sprožijo strah.

Kadar je človek prestrašen, se v telesu sprosti adrenalin in temu sledi hitro učenje kako obvladati strah.

Nekatere strahove lahko vzbudijo otrokove resnične izkušnje z dražljaji, ki naravno vzbujajo strah (npr. glasni zvoki), ali neprijetnimi dogodki (npr. kazen po porazu, glasno dretje staršev ali trenerjev po napaki).

Strahovi pa so lahko tudi posledica posnemanja vedenja oseb v njegovi bližini (npr.otrok vidi,da se starši, trenerji ali vrstniki bojijo).

Strah pred neuspehom je naravna reakcija pri vsakem človeku. Lahko nas poganja k večji popolnosti ali pa deluje razdiralno.

Otrok, ki močno izraža ta strah potrebuje več temeljnega samozaupanja. Pohvaliti ga je potrebno za majhne uspehe in ga ne siliti k uspehu.

Če se bo čutil uspešnega in če bo čutil, da ga tudi drugi doživljajo kot takega, bo počasi pridobil prepotrebno samozaupanje.

Siljenje otrok k zmagi pred tekmo lahko spodbudi otroški strah pri posamezniku, ki pa lahko prenese strah na celotno skupino.

Raje kot to, da igramo na zmago jim povejte, da naj uživajo v nogometu. Otroci bodo bolj sproščeni.


Starši otroku najbolj učinkovito pomagajo premagati strahove tako, da ga naučijo spretnosti, s katerimi se lahko sooči s situacijo, ki mu vzbuja strah, da otroka postopno pripeljemo v stik s situacijo strahu ter da mu omogočimo, da se postopno seznani s strahom v okoliščinah, ki mu hkrati omogočajo umik.


Kako lahko pomagamo otroku, da prebrodi strah

Najprej je treba otroka pozorno poslušati in upoštevati vse, kar vam pove o strahovih.

Pomagajte mu, da spozna, kako naravno je, da se človek boji in da ga skrbi.

Nato ga pomirite in ga skušajte prepričati , da bo sedanje strahove lahko obvladal in da se bo, ko bo starejši, postopoma naučil premagovati strah.

Pomagajte mu, ko se trudi, da bi sam našel pravi način, kako obvladati strah.

Skušajte pomagati otroku, da bo dojel, zakaj ga je strah. Z njegovimi besedami mu povejte, da se podaja v nekaj novega, da se zna potegniti zase, da se skuša osamosvojiti od vas in da ga vse to plaši. Paziti je potrebno, da ne uporabljate prezahtevnega besednjaka.

Naj otrok vpraša svoje prijatelje, kako se lotevajo svojih strahov. Povejte mu, da je bilo tudi vas strah, ko ste bili toliko stari.

Tako se ustvari možnost, da otrok pridobi zaupanje, še pomembnejše pa je,da dobi priložnost, da se z roditeljem, trenerjem in sovrstniki identificira.

Pomembno je, da po porazu ali tekmo sledi pogovor, saj pogovor pomirja in hkrati daje priložnost, da otrok izve o pomembnih vrednotah, ki jih gojij trener, starši.

Ko premaga svoje strahove, mu posebej povejte, da to veste. Tako se bo učil iz svojega uspeha.Komentarji

  • Mom
    11. 9. 2017 ob 10:25

    To pa res. Smo bili na enem turnirju prejšnji teden in sem gledala eno mamico, ki je že skoraj histerično "spodbujala" svojega otroka. Žalostno smešna situacija.

Napiši svoje mnenje