Zakaj ni primerno, da gledata nogometni trening vašega otroka

Avtor: Jožek Špilak

 

1. Temeljna vloga starša je, da spodbuja in podpira otroka pri udejstvovanju v športni panogi

Če starši opazujete otroka na treningu, vas situacija privede v položaj, da ni ste več v vlogi spodbujevalca in podpornika, ampak začne svetovati. Začnete se vtikati v stvari kot so npr: Moraš bolje poslušati trenerja, osredotočiti se moraš na to in tisto. Ali smo še vedno v tem primeru v vlogi starša? Zagotovo ne. Delamo tisto, kar je naloga trenerja.2. Včasih je boljše, da ne veste

Boljše je da ne veste, če vaš otrok ni pri stvari na treningu, ali če vaš otrok kdaj ne dela po svojih najboljših močeh.

Mogoče ni imel dobrega dne v šoli, mogoče se je s kom skregal. Mogoče pa na njega vpliva samo Luna.

Kot starš lahko hitro vidite, da vaš otrok ni pri stvari in s vplivom na otroka lahko povzročite vašemu otroku zgolj stres, ki ga pa vaš otrok zagotovo ne rabi.
Otroci morajo vedeti, da verjamete v njih in v njihove sposobnosti, zato je boljše, da mu dajete zaupanje.3. Če opazujete trening, postaja tanka črta med otrokovim trenerjem in vami

Zavedati se morate, da predstavljate otrokovo najvišjo avtoriteto. Otrok se bo na treningu počutil drugače, če boste vi prisotni. S tem ko ste prisotni na treningu omejujte otroka, da bi se čim prej vključil v ekipo, skupino, ker si želi ob vaši prisotnosti pokazati, kaj zmore.

4. Biti ekipni igralec pomeni čast in spoštovanje

Otroci se morajo naučiti, da igrajo za svoje sotekmovalce in njihovega trenerja, ne pa za starše. Ko ste prisotni, bo otrok seveda igral za starše - da zmaga in pokaže kaj ve.
Morate spodbuditi in omogočiti otroku, da se ne osredotoči na zmago, vašo pohvalo, ampak da si pridobijo spoštovanje od soigralcev in trenerja skozi njihov osebni razvoj.

 


5. Otrok mora biti predan do svoje ekipe in starši mu ne smete olajšati delo

Če se boste vtikali v njegovo zgodbo, bo otrok s časom pregorel ali izgubil zanimanje za dejavnost. Če ga želite podpirati, ga morate pustiti, da se razvija kot športnik in član ekipe ter s tem razvija svojo identiteto. Če ste preveč vpleteni v njegov razvoj boste to zgolj le ovirali.6. Starši imate pomembnejše opravke kot gledanje treninga

Če postavite svojega otroka v center vašega dogajanja in mogoče celo hočete preko njega doseči svoje neustvarjene želje, s tem postavljate preveč pritiska na vašega otroka.

S tem nezavedno govorite, da je naša sreča, želja, odvisna od otrokove igre, predstave na športnem igrišču. To pa je prevelik zalogaj za otroka.

Starši morate biti sami svoje sreče kovači, zato namesto, ko opazujete otroka na treningu, pojdite na sprehod, preberite dobro knjigo, ali pa naredite druge obveznosti.

 

 

 

Komentarji

 • Stanko
  6. 9. 2017 ob 14:06

  to, da jaz gledam trening, za katerega plačam se mi ne zdi nič spornega.

 • Jasno
  6. 9. 2017 ob 16:47

  Nevem zakaj starš ne spremljal treninga, kot tudi tekem, in česa bolje da ne ve, kaj trener počne z njihovim otrokom, poznamo namreč zgodbe o tem, ko nihče ne gleda.

 • Elan
  6. 9. 2017 ob 22:02

  Jasno - poznamo tudi zgodbe kaj starši počnejo z otroci za domačimi zidovi - ko nihče ne gleda!!! Verjemte, da je tam 1000 x huje kot na javnem mestu kot je stadion! Če je pa trener na slabem glasu, je pa mnogo ostale izbire!

 • smeh je pol zdravja
  7. 9. 2017 ob 8:51

  Logično, da ni primerno, da starši gledajo trening. Kaj bi bilo, če bi starši hodili z otroki v šolo in gledali učitelje pri pouku? Jaz bi sicer rad, ker ima moj mali luštno učiteljico :)

 • Picasso
  7. 9. 2017 ob 11:16

  Stanko; ti plačaš da se tvoj otrok športno udejstvuje, da trenira in ne da ti trenerja nadziraš. Kajti to je tisto kar tisti starši ki so prisotni na treningih počnejo in v tem ne vidim razloga saj če je nekdo postavljen na neko mesto verjetno uživa neko zaupanje s strani kluba glede profesionalnosti tako športne kot pedagoške. Jasno: med spremljanjem treningov in tekem je ogromna razlika. Kot je tudi ogromna razlika v kvaliteti treninga če je starš prisoten oz. če ni. Verjemite preverjeno. Zagovarjam to, da če želite da otrok trenira, da trenerju zaupate. Kajti le tako lahko trener doseže disciplino v ekipi ki jo trenira. Dva moja otroka se ukvarjata s športom in mislim da sem v vseh letih (cca 10) gledal tri treninge.

 • Stanko
  7. 9. 2017 ob 13:41

  @Picasso, saj če sem zgolj opazovalec svojega otroka, še ne pomeni, da ocenjujem trenerja. Je pa res, da bi morali nekateri trenerji imeti neprestani nadzor!

Napiši svoje mnenje