La Masia. Ustanova, kjer se rodijo zvezde

 

 

 

 

Novo Masia, so odprli 20. oktobra 2011. Ima izredno funkcionalno zasnovo in možnost za širitev v skladu s potrebami kluba FC Barcelona.

 

 

Objekt je namenjen izključno za optimizacijo intelektualnega, osebnega in družbenega razvoj mladih športnikov. Izjemne rezultate dosegajo tudi skozi človeško toplino in bližino, ki poteka med osebjem, stanovalci in vzgojitelji.

Stavba ima površino skoraj 6000 kvadratnih metrov in je v petih etažah, od katerih se za rabo akademije uporabljajo trije, druga dva, sta rezervirana za prihodnjo uporabo. Gradbena dela so potekala 19 mesecev, od decembra 2009 do julija 2011.

Stavba je v celoti znašala okoli 11 milijonov evrov.

Do odprtja nove Masia, je klub gostil 60 mladih športnikov v prejšnjem Masia, kjer so bivali v Masia de Can Planes (sprejela je 12 oseb), in na Camp Nou (48 oseb). Novo Masia ima kapaciteto za 83 športnikov.

Sobe so za dve ali štiri osebe in so nahajajo na prvem in drugem nadstropju. Prav tako se lahko sobe rezervirajo za enkratno uporabo. V vsaki sobi ima športnik svojo posteljo, omaro, kopalnico in mizo. Nekatere sobe imajo posebne postelje, namenjene za visoke športnike, saj v njej bivajo košarkaši in rokometaši, nekatere so celo prilagojena za fizično rehabilitacijo igralcev.

Funkcionalnost in racionalnost sta dva osnovna pojma v novi Masia. Primer za to je pritličje, ki ima kuhinjo, samopostrežno jedilnico, pisarne, učilnice in prostor za preživljanje prostega časa. Pogoje za bivanje ima tudi osebje, ki skrbi za športnike. Kuharji, administratorji in menedžerji imajo svoje prostore, tako da lahko vsi delajo in bivajo v objektu, s tem pa se nikoli ne izgubi na družinskega duhu v centru. Tudi fasada Masia ima svoj namen, saj lahko na fasadah oglašujejo zainteresirani oglaševalci.
 

  

 Preden so odprti novi center Masia v Sant Joan Despí, je bila stara stavba Masia zraven stadiona Camp Nou in je imela podobno funkcijo. Zgodovinska podeželjska domačija, ki je bil zgrajena leta 1702 je del dediščine in zgodovine Futbol Club Barcelona. Pozneje je bila uporabljena kot delavnica za izdelavo modelov in delovni studio za arhitekte in gradbenike, pa tudi kot izhodišče za obiske od ljudi, ki so povezani z gradnjo.

Ko je bil stadion Camp Nou odprt, 24. septembra 1957, je La Masia zaprl svoja vrata in pričakovala svojo usodo. V predsedniški mandatu Enrica Llaudeta je bila stavba predelana, in hkrati razširjena.
Vir: spletna stran FC Barcelona

 

 

 

 

Booking.com

Napiši svoje mnenje