Kdaj lahko pomeni preveč za otroka dejansko preveč

Objavljeno dne: 29.05.2019

V času medijev, ko so športniki medijski junaki, ima velika večina staršev željo, da bi nekoč bil njegov otrok eden od teh zvezdnikov. Otroci zaradi želje uspehu staršev začnejo s športom zelo zgodaj. Težnje staršev, trenerjev in otrok za zmago rastejo, včasih dobesedno. Tudi klubi in trenerji včasih ne dovolimo otroške igre. S tem ustvarjamo večje pritiske na otroke z doseganjem zmag, pozabljamo pa na otroško igro in učenje preko igre.


Dandanes slovenski športni psihologi opozarjajo, da prehitra specializacija s športno panogo ni primerna za otroke. Otroci bi naj v svojem otroštvu preizkušali svoje sposobnosti in bi morali poizkusiti čim več različnih športnih disciplin. Tako bi se celostno razvijali. Ob tem pa psihologi opozarjajo tudi, da klubi še vedno nimajo prilagojenih otroških programov.

Zato lahko z iskanjem pravega športa za otroka in ambicioznostjo klubov, trenerjev in staršev zelo hitro pride do izčrpanostjo otrok. Pri iskanju športne panoge je pomembno, da se otrok dobro počuti in da ni preobremenjen. Tu morate starši paziti, da otroka ne izčrpate, tako telesno, kot duševno!Če obiskuje otrok več različnih športnih (tudi ostalih!!!) aktivnosti je dobro, da se starši s trenerji pogovorite, kaj vse otrok trenira, obiskuje. Pozorni morate biti na spremembe na telesu in v počutju, ki jih kažejo vaši otroci. Take spremembe lahko privedejo do telesnih poškodb.

Znaki pretreniranosti:
  - počasnejše reakcija, hitrost;
  - slabše izvajanja že osvojenih elementov;
  - zmanjšana sposobnost za doseganje ciljev;
  - pomanjkanje motivacije za treniranja;
  - hitro se utrudi;
  - razdražljivost in nepripravljenost za sodelovanje s soigralcem.

Če trener ne ve, da njegov igralec pole nogometa obiskuje še atletiko in košarko se lahko kar hitro zgodi, da bo začel otrok izgorevat. Otrok bo lahko na treningu pasiven, brezvoljen in če trener ne bo imel pravih informacij bo lahko naredil več škode kot koristi.

Booking.com

Napiši svoje mnenje