Kaj naj bi slišal vsak otrok od svojih staršev

Objavljeno dne: 26.02.2020

Že od malih nog ima družina posebno vlogo pri vključevanju otrok v nogomet . Tako, kot je od statusa družine v socialni strukturi odvisno, kakšne vzgoje in izobraževanja bo otrok deležen, tako je tudi z vključevanjem v nogometne aktivnosti pod omenjenim vplivom.  Navajamo nekaj besed, ki morate vašim otrokom nemeniti kot starši.
 
 
Rad-a te imam
Vaši otroci potrebujejo vašo ljubezen. Vaša ljubezen daje otroku zaščito in varovanje. Otroku lahko vaša ljubezen pomaga pred vsemi izzivi in preizkusi odraščanja.

Če imajo vašo ljubezen, vedno vedo, da so doma želeni in da ni stvari, ki je ne bi mogli rešiti, saj se lahko zanesejo na ljubečo podporo staršev.

Starševska ljubezen v sebi vsebuje seveda tudi vse meje in dogovore, ki jih moramo starši nujno opredeliti z otroki in najstniki. Pretirana starševska ljubezen otrokom ne pusti dihati in jih omejuje na vsakem koraku. Takšni otroci so zelo ogroženi v svojem duševnem in čustvenem razvoju.

 
 

Ponosen-a sem nate
Otrok preko nogometa spoznava tudi padce, poraze, graje, kritike, zahrbnost itd. Preko športa, igre se počasi navaja na družbo. V športu niso vedno zmage, kot v življenju odrasih ne bo vedno vse postalno z rožicami. Tu bodite otroku v podporo in mu dajte vedete, če se je potrudil po najboljših močeh, da ste na njega ponosni.

Ne dajte pa mu potuhe, če vidite, da se ni potrudil. Tako jih navajate na to, da se jim za uspeh ni treba potruditi, ampak bo nekdo drug namesto njih opravil njihovo nalogo. Otrokom s tem delate veliko škode in ko se vam to pove še sikate nazaj in se delate žrtve, češ kako so ljudje neprijazni in zlobni in nočejo pomagat.

Reči oprosti in ti je oproščeno
Tudi otrok se mora zavedati, da tudi odrasli znamo povedati oprosti in da smo zmotljivi. V primeru, ko se neprimetno vedemo ob igrišču, bi lahko zelo hitro tudi mi rekli OPROSTI. Če bomo otroku pokazali, da se zavedamo svojih napak, se bo tudi otrok sposoben počasi zavedati svojih nepravilnosti in napak.

Starši,  tudi vi bi se lahko kdaj opravičili, če storite kaj narobe. Tu bodite vašim otrokom za vzor in se potrudite ter povejte jasno in glasno: "Oprosti, ker sem vpil-a nate, tega ne bi smel-a." Ni to čisto enostavno. Zbrati moram pogum, da priznamo svojo napako, a se potem veliko bolje počutimo.

Mislim, da je prav, da otroci vidijo, da starši niso popolni in da jih tudi na področju čustev jemljemo resno. Odpustiti pomeni spoznati in razumeti zunanje in notranje okoliščine, ki so botrovale naši prizadetosti.

Otroci redko kdaj naredijo kaj namerno. Največkrat iz igrivosti in poskušanja meja. Seveda mora otrok tudi vedeti, da obstajajo meje, do koder lahko gre. Poskušajmo spoznati in razumeti, kaj z zamero povzročamo sebi in otroku, česa nas ta neljubi dogodek uči in kaj nam življenje preko njega sporoča o nas samih.
 

To je tvoja odgovornost
Pogovarjanje s trenerje o tem, koliko časa igra vaš otrok na igrišču, ne bo pomagalo vašemu otrokuna noben način.
Ali nebi bilo bolj modro, da naučite otroka (ob določeni starosti), da sam pristopi k trenerju, čeimajo kakšno vprašanje ali pripombo.

Obljubljam vam, da se bo s pravim pristopom do trenerja odnos med trenerjem in igralcem temeljito izboljšal.
Trener se bo bolj posvetil igralcu, igralec pa bo po s konstruktivnim pogovorom s trenerjem bolj motiviran za delo. Posledično bo vaš otrok verjetno dobil več koristnih informacij, prav tako tudi trener.
Mogoče se bo povečala minutaža igranja ampak najpomembnejše je, da bo vaš otrok dobil izkušnjo, ki bo jo lahko uporabljal v svojem življenju na in izven igrišča.


Poslušam te
Aktivno poslušanje je nepogrešljiv del dobre komunikacije in dobrih medsebojnih odnosov. Kadar aktivno poslušamo otroka, ki govori, bo dobil občutek, da smo res pozorni do nje.

To je lahko izraz zavzemanja za medosebni odnos. 

Če otroka pozorno poslušamo, omogočamo tudi dobro vzgojo otrok in zelo dobre odnose med starši in otroci.

Uspelo ti bo
Športna aktivnost staršev ni odločilna za športno udejstovanje otrok, veliko pomembnejši je odnos do športa, ki ga otrok pridobi v družini.

Dokazano je, da za razvoj uspešne športne kariere ni pogojen s podporo staršev.

Vsekakor je težje, če ti starši ne nudijo zadostne podpore, bodisi ekonomske bodisi emocionalne, vendar je nogomet skupinski šport, kjer lahko odsotnost družinske podpore kompenziraš s sotekmovalci, trenerjem.

Mladi nogometaši emocionalno podporo svojih staršev potrebujejo predvsem v smislu motivacije, premagovanja psihičnih težav, stresa ter treme, vendar lahko težave razrešujejo tudi sami ali v okviru ekipe.

Booking.com

Komentarji

  • starš
    15. 5. 2019 ob 11:58

    kaj pa bi moral vsak otrok slišati od svojega trenerja? To kar sliši naš otrok od svejega, ko igrajo tekmo me je prav sram. Tudi trenerji bi morali vedate, kaj lahko povejo svojim igralcem.

Napiši svoje mnenje